Van snuiver tot laddersteun

De taal van de armaturen, niet iedereen spreekt het. We hebben het over armaturen, snuivers en onderstellen, maar wat bedoelen we daar precies mee?

 

Armatuur

Een armatuur is een professionele benaming voor een lantaarn of een lamp en verwijst in de regel naar de behuizing van de verlichting (de kap).

 

Snuiver

Vroeger toen de lantaarns nog op kaarsen of olie brandden, was een snuiver boven op de kap noodzakelijk om de rook te kunnen laten ontsnappen. De snuiver kan je dus zien als de schoorsteen van de lamp. Tegenwoordig zit de snuiver nog steeds op de verlichting van DE NOOD, maar heeft deze geen functionele waarde meer.

DE NOOD heeft vierkante en ronde snuivers.

 

Kap

De kap van de armatuur is over het algemeen van koper gemaakt (of messing). De meeste kappen van DE NOOD bestaan een bovenkap en een frame. In de kap bevindt zich de lichttechniek en de beglazing.

 

Lichttechniek

In de kap komt de verlichting (tegenwoordig bijna altijd led). De lichttechniek kan aan de bovenzijde in de kap (directe verlichting) op aan de onderkant op de bodem (indirecte verlichting) geplaatst worden.

 

Op het gebied van lichttechniek en lichtopbrengst kan DE NOOD bijna al uw wensen vervullen.

 

Glas/binnenbak

In de kap van de armatuur zit glas of polycarbonaat. Polycarbonaat is een stevige, harde, doorzichtige kunststof die slagvast is (volgens de norm IK10) en minimaal 10 jaar UV-bestendig. Van zowel glas als polycarbonaat zijn verschillende uitvoeringen te bestellen, zoals gematteerd polycarbonaat of facetgeslepen glas.

Bij de armaturen van DE NOOD zijn de binnenbakken over het algemeen vierkant en bij KARELS® armaturen rond.

 

Onderstel

De kap van de armatuur steunt op het onderstel die de armatuur verbindt met de mast of laddersteun.

 

Laddersteun

De laddersteun is het onderdeel tussen het onderstel van de armatuur en de mast en is van hetzelfde materiaal als de mast gemaakt (vaak is dit gietijzer).

 

Mast

Een armatuur wordt op een mast of 'paal' geplaatst, het onderste gedeelte van de totale lantaarnpaal. De masten van DE NOOD zijn overal het algemeen van gietijzer gemaakt en kunnen gelakt worden in iedere gewenste kleur. Tevens zijn er masten verkrijgbaar in o.a. hout en RVS.

 

Muurarm

Wanneer de armatuur op de muur komt (en niet direct aan de muur wordt bevestigd) dan kan de armatuur op een muurarm of wandsteun worden geplaatst.

 

 

Neem contact op