Kaarsverlichting 

In de 16de eeuw werd in enkele Nederlandse steden de eerste openbare verlichting, in de vorm van kaarsverlichting, ingevoerd. Hiervoor was aanwezige straatverlichting voornamelijk afkomstig van particuliere initiatieven.

 

Olielantaarns 

Een eeuw later, in 1663, bedacht de Amsterdamse uitvinder Jan van der Heyden - ook bekend van de slangenbrandspuit - een olielantaarn met een afgesloten reservoir waaruit de olie niet weg kon lopen. Deze olielantaarn was snel erg succesvol, waardoor deze als openbare verlichting in veel steden werd toegepast. Door de wens om deze overal te kunnen plaatsen, vond Van der Heyden de eerste lantaarnpaal uit.

 

Gaslantaarns 

In de 19de eeuw werden gaslantaarns geïntroduceerd. Gasverlichting had twee grote voordelen ten opzichte van olielantaarns. Het was vele malen goedkoper en gemakkelijker in één keer aan te steken. In het begin was er nog veel publieke weerstand tegen deze, veel goedkopere, manier van openbare verlichting. Ook het aanleggen van gasleidingen kwam in Nederland relatief laat op gang, waardoor Amsterdam in 1847 de eerste stad was met openbare verlichting op basis van gas.

 

Elektrische verlichting  

Niet lang na de invoering van de gasverlichting werd de eerste elektrische verlichting geïntroduceerd: de booglamp. Met de invoering van de gloeilamp, begin 20ste eeuw, verloren zowel de gasverlichting als booglampen aan terrein. De gloeilamp zou niet veel later weeral vervangen worden voor zuinigere lampen en uiteindelijk wordt tot vandaag de dag de natriumdamplamp het meest gebruikt voor openbare verlichting. Laatste jaren wordt echter steeds meer aandacht besteed aan duurzame en energiezuinige buitenverlichting en straatverlichting.

 

LED verlichting  

De klassieke straatlantaarns van DE NOOD zijn inmiddels in ruim 200 Nederlandse gemeentes terug te vinden als openbare verlichting. Om te kunnen voldoen aan de vraag vanuit de markt combineert DE NOOD historische kenmerken met moderne hedendaagse technieken, om klassieke buitenverlichting te creëren met een nostalgische uitstraling. Een voorbeeld hiervan is de indirecte LED verlichting.

 

Ga naar de collectie openbare verlichting van DE NOOD.

 

Neem contact op